Login

Register

Login

Register

Adax elektromos fűtés: a 3 leggyakoribb hiba

//Adax elektromos fűtés: a 3 leggyakoribb hiba

Akármilyen fűtési rendszerről is legyen szó, általánosságban elmondhatjuk, hogy érdemes átgondolt döntést hozni, hogy ha az ember egyszer már beruházott, akkor hosszú távon elégedett legyen a döntésével. Sok éves tapasztalatunk során találkoztunk már sajnos néhány hibával, ami keserű élményt okozott egyeseknek. Ebben a cikkben megnézzük azt a 3 leggyakoribb hibát, amit mindenképp érdemes elkerülni, ha ADAX fűtőtesttel, vagy bármilyen más fali fűtőpanellel szeretne valaki fűteni.

A 3 leggyakoribb hiba a következő:

  • A rendszert alulméretezik
  • A készüléket túl magasra szerelik fel
  • A készüléket rosszul szerelik fel

Nézzük sorba őket!

Amikor a rendszert alulméretezik

Az első hibát, vagyis az alulméretezést, nem csak egyéni vásárlók, hanem sajnos elektromos fűtés tervezők és értékesítők egyaránt elkövetik időről időre. Mik lehetnek ennek az okai?
Az alulméretezés egyik prózai oka, ha azt szeretnék, hogy kevesebb legyen a vásárlás végösszege. A második ok az lehet, ha kevés az elektromos hálózat kapacitása, és egyszerűen nem bír el több fűtőpanelt. Ilyenkor a hálózatbővítés megoldás lehet az elektromos hálózat bővítése, ami 32A-ig díjmentes, ami 7,3kW teljesítményű elektromos fogyasztó egyidejű üzemeltetését teszi lehetővé. A harmadik ok az lehet, hogy nincs elég hely a falon. Ez esetben a rövidebb fűtőtestek alkalmazása lehet a megoldás (pl. Adax VP11-es sorozat), vagy pedig fali rögzítés helyett tartóláb használata.
Az alulméretezés azért baj, mert ha túl kicsi a beépített teljesítmény, akkor nagy hidegben nem fogja tudni a kívánt hőmérsékletet biztosítani a rendszer. Ilyenkor a készülékek szinte megállás nélkül folyamatosan üzemelnek, ami magasabb villanyszámlát és rövidebb élettartamot eredményezhet.

Az előírtnál magasabbra felszerelt fűtőtest

A második leggyakoribb hiba, hogy a kelleténél magasra kerül felszerelésre a fűtőtest. Az Adax fűtőtestben a fűtőbetét alatt helyezkedik el a termosztát érzékelője, így a szobából beáramló levegő hőmérsékletét méri. Ez a levegő a fűtőbetéten felmelegszik, a fizika törvényei szerint felszáll a plafonig. Ha a plafontól a készülék aljáig megtelik fűtött levegővel a szoba, a termosztát lekapcsol. Tehát a fűtőtest alatti légtér nincs rendesen befűtve, ha túl magasra szereljük fel azt. Az elektromos fűtőpanelek ideális szerelési magassága ezért kb. 12 cm.

Rosszul felszerelt fűtőtest

A harmadik, de legsúlyosabb hiba, amikor fejjel lefelé, vagy 90°-ban elforgatva szerelik fel a fűtőtestet. Ha az előző hiba okát értjük, akkor ezt a hibát már biztosan nem követjük el. Tehát a fűtőtest alján van az érzékelő, ha fejjel lefelé szereljük a berendezést, akkor a fűtőbetét fölé kerül a termosztát érzékelője, és jó esetben csak kikapcsol a fűtés. Sajnos, ha nincs ilyen szerencsénk, hogy időben lekapcsol a fűtés, akkor a fűtőbetét alja (vagyis hibás szerelésnél a „teteje”), bebarnul, elég. Tehát a NEO fűtőtesten nem lehet 55°C-ot beállítani, mert az csak 22°C és Minden Adax fűtőtesten a kábelnek és a termosztátnak is jobb oldalon kell lennie… A készüléket ugyanígy nem szabad 90°-ban elforgatva sem felszerelni, akkor sem, ha ez helytakarékossággal kecsegtet, mert ez is rövid úton a készülék meghibásodásához vezet.

Ha ezeket a hibákat elkerüljük, jó esélyünk van rá, hogy elektromos fűtési rendszerünk hosszú ideig hibamentesen és alacsony költségek mellett üzemeljen.

Az Adax elektromos fűtésről részletes leírást olvashat az Adax kategória oldalán:

Adax elektromos fűtés

Ha kíváncsi rá, hogy az Ön otthonának felszerelése mennyibe kerülne Adax norvég fűtési rendszerrel, töltse ki árajánlat-kalkulátorunkat:

Adax árajánlat kalkulátor

Elektromos padlófűtés kezdőknek és haladóknak

| Elektromos padlófűtés kezdőknek és haladóknak bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Nagy melegben nincs jobb érzés, mint mezítláb bemenni a hűvös szobába és a hideg padlón álldogálni egy jeges italt szürcsölve. Ugyanez a burkolat viszont már korántsem ilyen felemelő egy fagyos téli reggelen, amikor az [...]

Elektromos fűtés – A 3 szempont, a jó választáshoz!

| Elektromos fűtés – A 3 szempont, a jó választáshoz! bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Számos előnye miatt az elektromos fűtés egyre népszerűbb napjainkban. Egy rosszul megválasztott rendszer azonban sok bosszúságot és ráfizetést okozhat. Cikkünkben arra keressük a választ, hogy mire érdemes ügyelni a választáskor. 1. Tisztázzuk a helyzetünket! [...]

Vajon igazuk van-e a norvégoknak?

| Vajon igazuk van-e a norvégoknak? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A közhiedelem szerint az elektromos fűtés jóval drágább mint a gázfűtés. Azonban ez az Észak- és Nyugat-Európában már régóta népszerű norvég típusú elektromos fűtőpanelekre nem igaz. A takarékos működést egyrészt az biztosítja, hogy ezek [...]

Elektromos fűtés – Interjú Szász Jánossal

| Elektromos fűtés – Interjú Szász Jánossal bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Milyen faktorok jönnek számításba ha a lakásunk hőtartó tulajdonságairól szeretnénk tájékozódni (szomszédos lakások, fal minősége, belmagasság, elosztás)? A fűtésről tudni kell, hogy egy magyar háztartás energiaigényének ~60-70%-át teszi ki, így ennek racionalizálásával lényegesen csökkenthető [...]

By |2017-07-04T11:45:28+00:00|Egyéb| Adax elektromos fűtés: a 3 leggyakoribb hiba bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

About the Author: