Velünk is előfordul időnként, hogy egy-egy érdeklővel való beszélgetés során kiderül, hogy bizonyos kifejezéseket nem teljesen egyformán értünk, ezért indokoltnak láttam, hogy röviden tisztázzuk a 3 legjellemzőbb félreértést az Adax norvég elektromos fűtőtestekkel kapcsolatban.

Az első, amit tisztáznunk kell, hogy az Adax elektromos fűtés nem infravörös hősugárzó.

Az Adax elektromos fűtőpanelek ugyanis konvekciós elven működnek, ami azt jelenti, hogy a fűtőelem közvetlenül a levegőnek adja át a hőt, ami a meleg levegő felfelé áramlásának törvényét kihasználva tölti be az egész helyiséget. Az infravörös fűtésnél ezzel szemben elsősorban hősugárzás érvényesül, aminek során az infravörös sugarak első sorban a besugárzott testek felületén fejtik ki hatásukat, és ezek adják át a hőt a levegőnek. Mindkét technológiának megvannak a maga előnyei és hátrányai, amelyek miatt más-más esetekben javasoljuk őket.

A második félreértés a termosztátokra vonatkozik: az elektronikus termosztát nem digitális.

Az elektronikus termosztát lényege, hogy nem mechanikus, hanem elektronikus szenzor érzékeli benne a hőmérsékletet, ami sokkal pontosabb szabályzást tesz lehetővé az utóbbihoz képest, és teljesen hangtalanul működik (nincs az a jellegzetes, termosztátokra jellemző kattanás be- és kikapcsoláskor). Ez elektronikus termosztáton nincs azonban digitális kijelző, vagy programozási lehetőség. A digitális termosztát alapvetően a digitális kijelzőjéről kapta a nevét, ami az Adaxok esetében programozási lehetőséggel is társul.

A harmadik félreértés a vezérlést illeti: a digitális termosztát nem jó távoli vezérlés esetén.

Önmagában egy digitális termosztát, ha nem rendelkezik RF (rádiófrekvenciás) jelzéssel, és egy belső adó/vevő egységgel, akkor kézzel beállítható rajta a program és ez automatikusan el tud rajta indulni, de távolról még nem irányítható. Ha ilyen funkciót szeretne valaki, akkor rádiófrekvenciás, GSM vagy Wifi alapú vezérlést kell keresnie. Természetesen ez utóbbiakban is tudunk segíteni igény esetén, de azt fontos tehát leszögezni, hogy egy sima digitális termosztát erre nem képes.