Login

Register

Login

Register

Infrapanelek (mennyezetre, oldalfalra)

//Infrapanelek (mennyezetre, oldalfalra)
Infrapanelek (mennyezetre, oldalfalra)2017-07-04T11:45:27+00:00

Az infrapanel helye és időszerűsége napjainkban

Az elmúlt évtizedekben tapasztalhattuk, hogy az energia racionális felhasználása egyre fontosabb része lett életünknek. Az infrapanel erre kínál alternatív, gazdaságos megoldást. Felhasználása rendkívül sokrétű, akár ipari, akár magáncélra.

Hogyan működik az infrafűtés?

Az infrapanel az elektromos energiát alakítja hővé, amelyet nagy felületen, egyenletesen ad tovább infravörös sugárzás útján a helyiség légterében. A panel felületén levő szilíciumkristályok 7-10 µm hullámhosszú sugárzással maximalizálják a hőleadást. Ez éppen az a fajtája a hősugárzás, amellyel a Nap melegíti Földünket és minden élőlény nagy százalékban szívja magába.

Ellentétben az ultraibolya és a mikrohullámú sugárzással, az infrapanel sugárzása hosszúhullámú (infravörös), ezért a fűtőpanel használatának nincs egészségkárosító hatása.

Az infrapanelek hatékonyságához a fűtés elvén kívül az is nagyban hozzájárul, hogy a hőleadó felületre felvitt szilíciumkristályok nagyon magas százalékban képesek továbbadni a felvett hőt (95%), míg a panelek hátoldala minőségi hőszigetelést kapott, hővisszaverő alumínium fóliával, így a hő nem távozik olyan irányba a panelekből, ahol kevésbé tudna hasznosulni.

Hogyan működik az infrafűtés?

Konvekciós technológia alatt azt értjük, amikor a fűtőtest a körülötte levő levegőnek adja át elsősorban a hőenergiát, majd ez a meleg levegő elkezd felfelé áramlani és így a hőszállítás révén a helyiség levegője fokozatosan átmelegszik, majd ez a meleg levegő felmelegíti a falakat és a helyiségben található tárgyakat. Tehát ez esetben a levegő mindig melegebb, mint a helyiségben levő tárgyak.

Az infravörös sugárzás elvén működő panelek ezzel szemben a Naphoz hasonlóan adják át a hőt. Ahogyan a napsugarak először a föld felszínét melegítik fel, majd ez adja át a hőt a levegőnek, az infapanelek ugyanígy, először a sugarak útjába eső testeket melegítik (emberek, bútorok, falak), és ezek adják tovább a hőt a levegőnek.

Ennek az a következménye, hogy az infrapanel bekapcsolása után már néhány másodperc után kellemes hőérzetet ad, hiszen a sugarak közvetlenül a helyiségben tartózkodó embereket is érik. Ebből következik, hogy a hagyományos fűtésekhez képest akár 2-4 °C-kal alacsonyabb hőmérséklet beállítás is elegendő a komfortérzet biztosításához. Az infravörös technológia tehát leginkább ennek a hatásnak köszönhetően képes energia megtakarítást eredményezni.

Infrapanelek használata nagy belmagasság esetén

Viszonylag nagyobb belmagasságú épületeknél fennáll az a probléma, hogy a padlónál és a mennyezetnél mért hőmérsékletek közötti különbség jelentős (akár 6-8°C is) lehet. Ez komoly energiaveszteséggel jár, hiszen a meleg felfelé áramlása miatt pont oda koncentrálódik a hő, ahol kevésbé vesszük hasznát. Az infravörös fűtésnél köszönhetően a fent említett fűtési elvnek (a sugarak a tárgyakat melegítik fel) a hőeloszlás sokkal egyenletesebb tud lenni a helyiségekben, ezért a padló és a mennyezet között maximum 2-4 °C különbség lesz.

Infrapanelek használata lokális fűtésre

A hosszúhullámú infravörös sugárzás nagyon közkedveltté teszi az infrapaneleket olyan esetekben, amikor a fűtésre egy jól behatárolt helyen van szükség (pl. egy munkaállomás fűtése). Az infrapaneleket ezért előszeretettel használják pénztárakban, irodákban, őrhelyiségekben a munkaállomások fűtésére.

Az infrapanelek felépítése

Az infrapanelek általában téglalap vagy négyzet alakúak, vastagságuk kerettel együtt is legfeljebb 4-5 cm, és 3 fő alkotóelemből állnak:

Nagy felületű téglalap alakú ohmikus ellenálás, melynek a működő felületére szilícium-dioxid (SIO2) kristályokat visznek fel és általában fehér színű festést kap a maximális hőleadás érdekében.

Hátoldali hőszigetelés alumínium hővisszaverő fóliával a hátoldali sugárzás minimalizálására.

Keret: vannak keret nélküli típusok, amik gipszkarton álmennyezetbe süllyeszthetőek és 4 db szerelőfül segítségével rögzíthetőek. A kerettel ellátott típusoknál a rögzítés a keretben található furatokon keresztül történik.

A paneleket az optimális hatékonyság elérése érdekében mindig a fűtendő felületre merőlegesen javasoljuk felszerelni.

Infrapanelek szabályozása

Az infrapanelek általában termosztát nélkül, fix bekötésre tervezett kialakítással kerülnek forgalomba. Egy teljesítménykapcsoló beiktatásával bármilyen hagyományos szobatermosztáttal üzemeltethetőek. A legjobb hatékonyság érdekében javasoljuk a programozható termosztátok használatát. Ahol csak átmeneti időre van szükség lokális fűtésre, ott akár kapcsolóra is köthetőek.

Az infrapanelek telepítését mindenképp bízza szakképzett villanyszerelőre (villanyszerelő partnereink listáját megtekintheti ide kattintva: Fut.hu minősített villanyszerelő partnerek [link])

Megrendeléshez és a részletes műszaki paraméterek megtekintéséhez kattintson a választott termék adatlapjára. Ha további információra van szüksége az infrapanelekkel kapcsolatban, forduljon bizalommal fűtéstechnikai tanácsadóinkhoz elérhetőségeinken.