info@fut.hu

Kosár - üres

My Cart -

üres
My Cart: (0)

Infrapanelek

Kategória
  1. Alumínium keretes
  2. Fakeretes

Az infrapanel helye és időszerűsége napjainkban

Az elmúlt évtizedekben tapasztalhattuk, hogy az energia racionális felhasználása egyre fontosabb része lett életünknek. Az infrapanel erre kínál alternatív, gazdaságos megoldást. Felhasználása rendkívül sokrétű, akár ipari, akár magáncélra.
Hogyan működik az infrafűtés?

Az infrapanel az elektromos energiát alakítja hővé, amelyet nagy felületen, egyenletesen ad tovább infravörös sugárzás útján a helyiség légterében. A panel felületén levő szilíciumkristályok 7-10 µm hullámhosszú sugárzással maximalizálják a hőleadást. Ez éppen az a fajtája a hősugárzás, amellyel a Nap melegíti Földünket és minden élőlény nagy százalékban szívja magába.

Ellentétben az ultraibolya és a mikrohullámú sugárzással, az infrapanel sugárzása hosszúhullámú (infravörös), ezért a fűtőpanel használatának nincs egészségkárosító hatása.

Az infrapanelek hatékonyságához a fűtés elvén kívül az is nagyban hozzájárul, hogy a hőleadó felületre felvitt szilíciumkristályok nagyon magas százalékban képesek továbbadni a felvett hőt (95%), míg a panelek hátoldala minőségi hőszigetelést kapott, hővisszaverő alumínium fóliával, így a hő nem távozik olyan irányba a panelekből, ahol kevésbé tudna hasznosulni.Hogyan működik az infrafűtés?

Konvekciós technológia alatt azt értjük, amikor a fűtőtest a körülötte levő levegőnek adja át elsősorban a hőenergiát, majd ez a meleg levegő elkezd felfelé áramlani és így a hőszállítás révén a helyiség levegője fokozatosan átmelegszik, majd ez a meleg levegő felmelegíti a falakat és a helyiségben található tárgyakat. Tehát ez esetben a levegő mindig melegebb, mint a helyiségben levő tárgyak.

Az infravörös sugárzás elvén működő panelek ezzel szemben a Naphoz hasonlóan adják át a hőt. Ahogyan a napsugarak először a föld felszínét melegítik fel, majd ez adja át a hőt a levegőnek, az infapanelek ugyanígy, először a sugarak útjába eső testeket melegítik (emberek, bútorok, falak), és ezek adják tovább a hőt a levegőnek.

Ennek az a következménye, hogy az infrapanel bekapcsolása után már néhány másodperc után kellemes hőérzetet ad, hiszen a sugarak közvetlenül a helyiségben tartózkodó embereket is érik. Ebből következik, hogy a hagyományos fűtésekhez képest akár 2-4 °C-kal alacsonyabb hőmérséklet beállítás is elegendő a komfortérzet biztosításához. Az infravörös technológia tehát leginkább ennek a hatásnak köszönhetően képes energia megtakarítást eredményezni.


Infrapanelek használata nagy belmagasság esetén

Viszonylag nagyobb belmagasságú épületeknél fennáll az a probléma, hogy a padlónál és a mennyezetnél mért hőmérsékletek közötti különbség jelentős (akár 6-8°C is) lehet. Ez komoly energiaveszteséggel jár, hiszen a meleg felfelé áramlása miatt pont oda koncentrálódik a hő, ahol kevésbé vesszük hasznát. Az infravörös fűtésnél köszönhetően a fent említett fűtési elvnek (a sugarak a tárgyakat melegítik fel) a hőeloszlás sokkal egyenletesebb tud lenni a helyiségekben, ezért a padló és a mennyezet között maximum 2-4 °C különbség lesz.

 

Válasszon Infrapanel termékkategóriáink közül