Számos előnye miatt az elektromos fűtés egyre népszerűbb napjainkban. Egy rosszul megválasztott rendszer azonban sok bosszúságot és ráfizetést okozhat. Cikkünkben arra keressük a választ, hogy mire érdemes ügyelni a választáskor.

1. Tisztázzuk a helyzetünket!

A modern elektromos fűtések már önálló fűtési rendszerként is tökéletesen megállják a helyüket, hiszen a gáz árával versenyképes a működtetésük, a rendszer kiépítése ugyanakkor az esetek többségében lényegesen alacsonyabb költségekkel jár. Ezen kívül azonban rugalmassága miatt sokan előszeretettel használják meglevő fűtési rendszer kiegészítéseként. Az első tisztázandó kérdés ez esetben, hogy ha a meglevő rendszer nem elégséges, az az alacsony teljesítményből, vagy az elégtelen szigetelésből fakad? Utóbbi esetben a fűtési rendszer típusától függetlenül az üzemeltetés extra költségekkel jár. Ilyenkor célszerű a olyan technológiát választani, hogy a rendelkezésre álló összegből tudjunk még fordítani a hőszigetelés javítására is.

2. Nem minden jó mindenhova!

Az elektromos fűtésen belül leginkább elterjedt technológiák a konvektorok, az infravörös sugárzók, a padlófűtések (fűtőkábelek), és a halogén fűtőtestek. Vegyük sorra az előnyöket és a hátrányokat!

A konvektorok előnye a gyors felfűtés, pontos szabályzás, a gyors kiépíthetőség, és a kedvező ár (ilyenek az ún. „norvég típusú” fűtőpanelek). Mivel azonban nem tárolják hosszú távon a hőt, ezért fontos, a jó szigetelés és a folyamatos áramellátás. Elhelyezésük az ablak alatt, a padlóhoz minél közelebb ajánlott. A konvektorok kevésbé hatékonyak 3m belmagasság felett, mivel a feláramló meleg miatt nagy lesz a padló és a mennyezet hőkülönbsége. Ezek a fűtőpenelek nagyon jól működnek kiegészítő fűtésként is, például egy cserépkálhya, vagy kandalló mellett. Mivel mindegyik fűtőtest önálló termosztáttal rendelkezik, ezért mindig csak azok a panelek kapcsolnak be, ahová már nem ér el kellő mértékben a tűz melege. Ezen túlmenően jó szolgálatot tehetnek távollét esetén is, amikor senki nek tudja rakni a tüzet.

Nagy belmagasság esetén jó megoldás az infravörös fűtés. Ez a rendszer a Nap sugárzáshoz hasonlóan ott fejti ki legjobban a hatását, ahol derékszögben esnek be a sugarak, így legcélszerűbb a mennyezetre felszerelni a paneleket. Kiépítése némileg költségesebb, és nagyobb szakértelmet igényel a konvektoros rendszerhez képest. Az infravörös fűtőpanelek leginkább lokális fűtésként, pl egy munkaállomás felett nyújtanak utolérhetetlen teljesítményt.

A halogén hősugárzók az infrákhoz hasonló elven működnek, de jellemzően ciklikus fűtésre alkalmasak. Ezek többnyire nagy teljesítményű hősugárzók, kevésbé jó szabályzási lehetőségekkel. Legfőbb előnyük, hogy már az első másodperctől kezdve direkt hőt sugároznak. Ajánlott például fürdőszobába, ha esetleg csak a fürdés (vagy babafürdetés) idejére van szükség melegre, de akkor gyorsan. A halogének ezen túlmenően kiválóan alkalmasak kültéri teraszfűtésre is, mivel az irányított infrasugarak kellemes meleget adnak.

A legmagasabb komfortérzetet az elektromos padlófűtés biztosítja, az egész padlót hősugárzóvá varázsolva. A többi elektromos rendszerhez hasonlóan ez is gyorsan meleget ad (a hagyományos, vizes rendszerekhez képest), és jó aljzatszigetelés esetén, felmelegítve a betont, hőtárolós elven is tud működni hideg és meleg burkolat esetén egyaránt. Az alulról jövő meleg miatt nagyon jó hőeloszlást biztosít, emiatt az üzemeltetési költsége kedvezőbb a levegőt melegítő rendszereknél. Utólagos kiépítése is lehetséges: csupán kevesebb, mint 1 cm padlószint emelkedéssel kell számolni.

A padlófűtéshez használt fűtőkábelek kültéren járdák, lépcsők, kocsibeállók, csatornák fagymentesítésére alkalmazva örökre kiutasítják a hólapátolást téli programfüzetünkből.

3. A fűtés alapja a termosztát

A termoszát a fűtésrendszer „agya”. Viszonylag állandó rendszeres napi rutin esetén érdemes programozható termosztátot választanunk, így nem lesz gondunk a hőmérséklet folyamatos állítgatására. Ha egy adott helyiség állandó hőmérsékleten tartása a cél, akkor elégséges egy kézi vezérlésű termosztát is. Lakótérbe ajánlott olyan, ami elektronikus szenzorral rendelkezik, mert ezek precízebbek, és csendesebbek, míg egy pince, tároló, vagy műhely fűtéséhez, fagymentesítéséhez jó a mechanikus szenzorral rendelkező is (ezek általában olcsóbbak) Nyaralóba azonban csak olyan szabályzást építsünk be, ami vagy kézi vezérlésű, vagy távolról is elérhető (mobiltelefonról). A programozható termosztátok ugyanis vagy elemmel, működnek, ami lemerülhet, vagy hálózatról vannak táplálva, és áramszünet esetén törlődhetnek a beállítások.